Pricken Gustavslundskolans skolbibliotek

Fundersamma böcker

I bokhögen att blogga om finns tre fundersamma lite långsamma böcker. Böcker som kräver lite tålamod och tid att tänka efter av sin läsare. Gillar du att tänka till när du läser? Kanske är dessa böcker något för dig i så fall.

 

Den första boken har används som högläsning i en del klassrum på skolan den heter Hemlig vän och är skriven av Katarina Genar. Den handlar om Henrietta som flyttat från skogen till lägenhet med ensam med mamma. Mamma som bara jobbar hela tiden. Så Henrietta måste vara på fritids fast hon inte vill. En dag tappar Henrietta sina nycklar när hon ska gå hem själv, på så sätt blir hon bekant med grannen högst upp i huset herr Wallgren som bär på en hemlighet… några dagar senare får Henrietta en lapp i sin bänk från en hemlig vän som har hennes nycklar. Vem kan det vara?

 

Funderar bok nummer två heter Rico, Oskar och skuggorna i gårdshuset av Anderas Steinhöfel. Boken fick 2009 års Deutsche Jugendliteraturpreis som är ett jätte fint barnbokspris. Boken handlar om Rico som har sommarlov. Hans mamma är lite orolig för i den tyska staden där de bor härja en barnkidnappare som kallas Mister 2000. När Ricos nya vän Oskar försvinner bestämmer sig Rico för att ta reda på vem kidnapparen är. Och kidnapparen finns närmare än vad Rico anat. En speciell och lite smårolig bok.

 

Bok nummer tre förflyttas läsaren ända till Saharas öken i boken Karamellens ord av Gonzalo Moure. Där den döva pojken Kori bor. En dag så föds det en nya kamel unge i byn där Kori bor. En speciell vänskap uppstår mellan Kori och kamelungen, Kori som inte kan hör vad någon säger hör vad någon säger hör kamelens röst i sitt huvud. Och orden blir till poesi. En fin bok om vänskap mellan människa och djur.

 /Paula

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet