Pricken Gustavslundskolans skolbibliotek

Piratböcker

Har precis läst två väldigt olika piratböcker, Piratprinsessan Pannkaka av Judy Brown och Popcornpiraterna av Alexander McCall Smith. Böckerna har en del gemensamt med varandra, bägge två hör hemma på bibliotekets äventyrshylla, de är några år gamla och båda två är väldigt omtyckta och mycket utlånade men jag har alltså inte läst de förrän nu. 

Piratprinsessan Pannkaka handlar om Piratkapten Polly som är en före detta prinsessa som inte ville gifta sig med den utvalda prinsen så istället rymde hon för att bli pirat. Efter sitt eget rymmande får Polly ibland brev från prinsessor som är i samma situation som hon var innan hon rymde. Dessa prinsessor ber om hjälp ”Snälla Polly rädda mig så jag slipper gifta mig med en prins jag inte vill”. I Prinsessans Pannkakas fall vill hennes föräldrar gifta bort henne med en prins som bor i ett isslott utan kök å att laga mat är det bästa Pannkaka vet. Honom går det verkligen inte att gifta sig med. Jag gillar boken den är rolig och lättläst. Sen är jag väldigt svag för annorlunda prinsessberättelser.

Popcorn piraterna utspelar sig på Popcornöarna som ligger i det Karibiska havet. Öarna är så små att de nästan inte syns på kartan. Att öarna heter just Popcornöarna är för att de är ovanligt bra mark att odla just popcorn på där. I boken så får kaptenen som kommer med båt för att hämta popcornen till försäljning besök av popcorn sugna pirater. Då bestämmer sig barnen Lisa, Stefan och Hanna för att följa med och hålla utsikt efter pirater på sjön för att popcornen ska komma säkert fram. Men när piraterna kommer på besök en andra gång tar de inte bara alla popcorn utan även barnen med sig till piratskeppet. Utan att säga för mycket kan jag säga att det är tur att de inte bara kidnappade barnen utan att de även tog med sig popcornsäckarna. Rolig bok om knasiga pirater.

 /Paula

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet