Pricken Gustavslundskolans skolbibliotek

Pojken som sprang bort av John Boyne

Detta är en bok som jag såg först i Barnbokskatalogen 2011. Första känslan som bokens omslag gav mig var – DEN boken måste jag läsa. Å nu har jag läst den. Boken är skriven av Johan Boyne som också har skrivit Pojken i randig pyjamas. En bok som jag inte har läst men jag har sett filmen. Vet att flera av er har haft den som högläsning i femman och sexan.

Pojken som sprang bort är en annan typ av bok. Den utspelar sig i en obestämd tid som skulle kunna vara idag. Bokens huvudperson är 8 åriga Noah som i bokens början rymmer hemifrån. Noah ger sig av tidigt på morgonen han promenera och har ingen matsäck med sig. För han har bestämt att nu ska hans eget stora äventyr börja och han ska klara sig helt själv. På sin promenad kommer Noah att stanna för att titta på ett väldigt vackert träd. Han fastnar framför trädet, trädet står i trädgården till det mest underliga hus han någonsin har sett. Huset visar sig vara en leksaksaffär och Noah går in. Leksaksaffären är inte lik någon annan Noah varit i eftersom det inte finns något av plast alls i den. Däremot finns det massor av leksaker i trä. I butiken träffar han dockmakaren. Det var väldigt länge sedan dockmakaren hade besök.

Noah och dockmakaren börja prata och berätta om sina liv för varandra. Dockmakaren kan inte förstå varför Noah rymt hemifrån när han verka ha både vänner och snälla föräldrar. Som läsare förstår man att det är något hemma hos Noah som han rymmer från. Vem dockmakaren är och vad han varit med om för spännande i sitt liv… ja det är härligt när man får veta det! Men jag tänker inte avslöja det här. Men som ni vet gillar jag böcker som spinner vidare på gamla sagor och berättelse (som en liten ledtråd bara).

Boken ligger på skolbibliotekets inköpslista och kommer dyka upp på vårt bibliotek till våren. Kan nog vara en bra högläsnings bok i femman och sexan denna också.

/Paula

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet