Pricken Gustavslundskolans skolbibliotek

Han den där Martin Widmark

Ni vet han den där Martin Widmark han som lånas ut mest av alla barnboksförfattare på svenska bibliotek. Han som skrivit massor av böcker om Lasse-Majas detektivbyrå, Nelly Rapp monster agent, David och Larissa. Nu har han påbörjat en ny serie om Halvdan Viking i boken Hövdingens bägare.

På bokens första uppslag möter vi som vanligt porträtt av personerna vi kommer möta i boken, denna gången är illustrationerna tecknade av Mats Vanehem. På höger sidan skriver Martin Widmark själv.

”Vikingar, vilka var de egentligen? De levde för tusen år sedan. Det vet vi. En del säger att de var smutsiga, våldsamma och tjuvaktiga. Och så var det nog tyvärr. Om du ändå vill läsa den här boken så glöm så inte att jag har varnat dig.”

Halvdan Viking lever alltså på vikingatiden. Halvdan är som namnet skvallrar om liten till växten och han haltar. Men han är väldigt duktig på att skalda något som vikingarna tyckte var en mycket uppskattad egenskap. I denna första del får Halvdan följa med sin bys hövding Ragnar Drakdödare till den kristna byn Västbyn. Men vill de båda byarnas hövdingarna verkligen varandra gott? Halvan blir vän med en tjej i grannbyn som heter Meia. Jag gissar att det är de två som tillsammans kommer vara med om en massa spännande vikingaäventyr i kommande böcker.

/Paula

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet