Pricken Gustavslundskolans skolbibliotek

Mårten Sandéns bästa bok

Författaren Mårten Sandén var för tre eller fyra år sedan på författarbesök hos oss på Gustavslundskolan. Han träffade då de eleverna som i dag går i nian. Mårten Sandén är mest känd för Pitrinedeckarna om tvillingarna Peter och Petra som bor i Lund. Men Sandén har också skrivit några ungdomsböcker jag tycker särskilt mycket om Anna d’arc. Nu har Mårten Sandén precis kommit ut med en ny bok! Enligt mig så är detta den bästa bok han skrivit.

Boken heter Ett hus utan speglar bokens huvudperson har det ovanliga namnet Thomasine (antagligen döpt efter hennes pappa Thomas) hon är elva år gammal. Thomasine, hennes pappa, kusiner, farbror och faster befinner sig för stunden i samma hus. Det är pappas gamle fasters Henriettas hus. Henrietta ligger i en säng uppe på vinden och väntar på att dö… men det är inget vanligt hus de är samlade i. Utan ett väldigt stort hus. Faster och farbror väntar på att Henrietta ska dö så de kan få ärva en massa pengar…

Men det är något som är konstigt med huset. En känsla som Thomasine har. Under en av kusinernas kurragömma lekar försvinner minsta kusinen Signe. Efteråt berättar hon att hon varit i ett rum med massor av speglar vilket är väldigt konstigt eftersom huset inte har några speglar. I spegelrummet berättar Signe också att hon träffat en flicka… men det underligast är att efter Signe kommit till rätta igen så börjar hon att prata. Hon som tidigare nästan inget sagt.

Spännande och så bra.  Moa Schulmans illustrationerna som inleder varje kapitel höjer boken till ytterligare en nivå. Jag fundera på om detta kanske skulle kunna vara en av höstens nya elevens val böcker?

Om du vill så kan du gå in och kolla på bokens trailer här: Ett hus utan speglar

/Paula som tycker att du ska ställa dig i reservations kö på boken NU

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet