Pricken Gustavslundskolans skolbibliotek

Miss Peregines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

Som ni vet så läser jag galet mycket böcker. Ganska många böcker påminner om varandra och efter ett tag blandar jag ihop de men… så finns det andra böcker. Böcker som inte påminner om några andra böcker. Böcker som inte går att blanda ihop. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är en sådan bok. Boken håller redan på att bli film med regissören Tim Burton. En bok som förtjänar ett långt blogginlägg helt enkelt…

Huvudpersonen i boken är Jacob som har vuxit upp med farfars historier och fotografier om de besynnerliga barnen som kan göra de mest märkliga saker. Bland barnen finns en pojke som är osynlig, en flicka som kan göra eld med sina händer barn som bodde på en ö där farfar bott. När Jacob som åttaåring berättar om farfars historier i skolan så blir han retad för att han tror på sagor. Efter det ber Jacob aldrig farfar berätta igen.

Men när farfar dör några år senare ser Jacob ett monster (ett riktigt monster). Farfars sista ord till Jacob är att ta sig till ön. När han säger att det var ett monster som mördade farfar är det ingen som tror honom (såklart). Han får gå i terapi för det han tror sig sett och alla mardrömmar. Efter nästan ett år beslutas att Jacob och hans pappa ska tillbringa några sommarveckor på just denna ön… å vad hittar Jacob där om inte nya vänner…

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är en väldigt bra bok (som jag hade lite höga förväntningar på). Men det som gör boken än mer intressant är dubbeluppslaget efter berättelsens sista sida. Där kan man nämligen läsa om att bokens alla fotografier på besynnerliga barn är ”riktiga” de är inte tillverkade till boken utan de finns där ute och har en egen historia… även om barnen på fotona inte är besynnerliga i den bemärkelsen man kan läsa i boken så är det barn som funnits i vår historia, spännande och lite läskigt.

Jag tror detta är en bok som kommer göra sig väldigt bra som film. Säker är jag på att boken skulle vara en underbar högläsningsbok för alla åldrar.

LÄS!!
/Paula

 

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet