Pricken Gustavslundskolans skolbibliotek

Om det var krig i norden av Janne Teller

En av de saker som är så bra med böcker är att man för en stund får vara någon annan och får var med om saker som man aldrig annars hade fått vara med om. Ibland är dessa saker så hemska och otäcka att man knappt ens kan föreställa sig det. Om det var krig i norden är en sådan bok. En otäck bok som ser ut som ett pass.

Det är en väldigt gripande bok men svår att beskriva så jag börjar med att citera bokens baksidestext: ”Föreställ dig att det är krig – inte i Irak eller i Afghanistan eller i något annat avlägset land – utan här, i Europa, i Sverige, hos oss.” Boken beskrivs som ett tankeexpriment. Tilltalet i boken är i duform vilket gör att det verkligen känns som det är jag som är med om kriget, flykten, flyktinglägret, väntan på asyl i det nya landet för att sedan anpassa mig till ett annorlunda liv i det nya landet.

Bokens passboksformat gör den som ni förstår liten och tunn men så gripande. Helle Vibeke Jensens illustrationer fördjupar berättelsen på ett bra sätt. Boken är klassad som ungdomsbok men jag tycker det är en bok som alla från 11 år och uppåt borde läsa även vuxna!

/Paula som tycker vuxna borde läsa mer barn- och ungdomsböcker

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet